مجله ی زانکو

مقالات آموزشی نجوم تاریخ نجوم

شب یلدای امسال به تاخیر افتاد!

شب یلدا

شب یلدای امسال به تاخیر افتاد!

یلدا یکی از مراسم کهن و باستانی ایران زمین است که ریشه آن به آیین میترائیسم در ایران باستان می رسد. در شب یلدا جنگ بین خیر و شر به پایان می رسد و صبح با طلوع خورشید خیر بر شر پیروز می شود.

اما در دنیای نجوم نیز شب یلدا یک رخداد نجومی به حساب می آید و هنگامی رخ می‌دهد که خورشید به پایین ترین موقعیت خود در کره سماوی می‌رسد و برای نیمکره شمالی زمین طولانی ترین شب سال رخ می‌دهد. در فرهنگ عمومی شب یلدا و طولانی ترین شب سال همیشه شب 30 آذرماه است اما اگر بخواهیم دقیق تر این شب را تعریف کنیم باید طول شب یعنی فاصله بین غروب تا طلوع خورشید را محاسبه کنیم تا ببینیم واقعا شب یلدا طولانی ترین شب سال است یا خیر؟

طولانی ترین شب سال دقیقا در زمانی رخ میدهد که خورشید در پایین ترین موقعیت خود یا همان نقطه انقلاب زمستانی قرار گرفته باشد. لحظه عبور خورشید از نقطه انقلاب زمستانی امسال دقایقی پس از نیمروز، در ساعت 12:50 ظهر، 1 دی ماه رخ می‌دهد و بنابراین امسال به صورت بسیار استثنایی شب 1 دی ماه طولانی تر از 30 آذر خواهد بود.

نکته دیگر در مورد شب یلدا این است که مدت زمان شب در شهرهای مختلف نیمکره شمالی متفاوت است و هرچه به عرض‌های جغرافیایی بالاتر نزدیک شویم مدت زمان شب بیشتر خواهد شد.

شب یلدا در شهرهای مختلف ایران
شب یلدا در شهرهای مختلف ایران
شب یلدا در سالهای مختلف
شب یلدا در سالهای مختلف

 

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *