مجله ی زانکو

مسابقات دانش آموزی

مسابقات نجوم (آپدیت 1403)

مسابقات نجوم (آپدیت 1403)

زمان مطالعه: 6 دقیقه

رصد آسمان شب از گذشته تا امروز یکی از شگفت انگیز ترین تجربه‌های انسان‌ها بوده و هست. چرخش ستارگان و صورت‌های فلکی و بعدها رصد سیارات و پیگیری حرکات آن‌ها در آسمان شب، افراد بسیاری را شیفته نجوم و ستاره‌ شناسی کرده است. اما امروزه با افزایش اهمیت نجوم در پژوهش‌های علم فیزیک، شیمی، ریاضیات و همچنین علوم زیستی شاهد توجه بیش از پیش شهروندان و به خصوص دانش آموزان و دانشجویان به علم کهن و در عین حال بکر نجوم و ستاره شناسی هستیم. از این رو سالانه در کشورهای مختلف جهان از جمله ایران، مسابقات علمی-پژوهشی بسیاری با گرایش‌های نجومی و یا حتی مسابقاتی با محوریت نجوم و اختر شناسی مانند المپیاد جهانی نجوم برگزار میشود.

اما فراموش نکنید که المپیاد جهانی دانش آموزی نجوم، تنها مسابقه معتبر با موضوع نجوم و اخترفیزیک نیست!

در ادامه قصد داریم شما را با مهم ترین مسابقات علمی-پژوهشی نجومی آشنا کنیم.

آنچه در این مقاله میخوانید!

انواع و اقسام مسابقات نجوم

در کشور ما سالانه مسابقات متعددی با محوریت نجوم به صورت استانی، کشوری و حتی جهانی برگزار میشود که در در مقاطع تحصیلی و رده سنی‌های مختلف میتوان در آن‌ها شرکت نمود:

  • مسابقات ملی نجوم دانش آموزی مقطع دبستان
  • مسابقات ملی نجوم دانش آموزی مقطع متوسطه اول
  • -مسابقات ملی و کشوری نجوم متوسطه دوم
  • مسابقات ملی و کشوری نجوم دانشجویی

شرکت در أنواع مسابقات نجوم در مقاطع مختلف تحصیلی در هر دو مسابقات کشوری یا جهانی، مزایا و دست آوردهایی دارد که برای هر شرکت کننده‌ای در هر رده سنی میتواند انگیزه خوبی برای پیشرفت و رسیدن به قله‌های بلند موفقیت باشد.

در ادامه به بررسی مزایای شرکت در مسابقات نجوم میپردازیم!

 

مزایای شرکت در مسابقات نجوم

شرکت در هر مسابقه‌ای جایزه‌‌های خودش را دارد! به تبع، شرکت در مسابقات نجومی هم مزایایی دارد که در ادامه به آن‌ها میپردازیم.شرکت در هر مسابقه‌ای جایزه‌‌های خودش را دارد! به تبع، شرکت در مسابقات نجومی هم مزایایی دارد که در ادامه به آن‌ها میپردازیم.

  • معافیت از کنکور برای برندگان مدال طلای المپیک جهانی نجوم
  • اهدای جوایز ارزنده به برگزیدگان مسابقات کشوری و جهانی
  • رزومه معتبر جهت معرفی به مدارس برتر کشور
  • و…

هدف از برگزاری مسابقات نجوم

برگزاری مسابقات همواره در رشد و توسعه فردی دانش آموزان نقش بسزایی دارد که میتواند دانش آموزان را در مسیر شایسته تحصیلی هدایت کرده و انگیزه‌ای برای رشد و شکوفایی آنان در مقاطع مختلف تحصیلی باشد. از این رو سالانه مسابقات دانش آموزی بسیاری از جمله مسابقات کشوری نجوم، مسابقات دانش آموزی جابرابن حیان، مسابقات دانش آموزی خوارزمی و … برگزار میشوند که توانسته اند در دوره‌های مختلف برگزاری خود توجه دانش آموزان بسیاری را به خود جلب کنند و موجب پیشرفت و شکوفایی استعدادهای گوناگون دانش آموزان شوند. در ادامه برخی از اهداف اصلی برگزاری مسابقات نجوم دانش آموزی را در کشور برشمرده ایم:

  • افزایش آگاهی عمومی دانش آموزان نسبت به علم نجوم و اختر فیزیک
  • شناسایی استعدادها و خلاقیت هاي دانش آموزان در زمینه نجوم
  • افزایش اعتماد به نفس و روحیه پرسش گری در محصلین
  • بالا رفتن خلاقیت در بستر رقابت سالم
  • افزایش مهارت‌های عملی و رصدی دانش آموزان
  • ترویج علم کهن و باستانی ستاره شناسی و تمیز دادن آن از خرافات
  • توسعه آگاهی عمومی دانش آموزان در زمینه نجوم و جایگاه ما در کیهان

هر دانش آموز استعداد بالقوه ای دارد که باید شرایط شکوفایی و بستر فعالیت و جست و جوگری او فراهم شود و بی شک ایجاد فضاهای علمی از جمله مسابقات علمی-پژوهشی دانش آوزی در این امر بی تاثیر نیست.

لیست کامل مسابقات کشوری و جهانی با محوریت نجوم

در سالهای اخیر با افزایش علاقه مندی و تمرکز دانش آموزان به موضوعات نو همچون نجوم شاهد برگزاری رویدادها و مسابقات بسیاری هستیم که نجوم و ستاره شناسی یکی از زیرشاخه‌های اصلی آنهاست. اما برخی از مسابقات نیز به طور اختصاصی با محوریت نجوم آماتوری و اخترفیزیک برگزار میشوند. در ادامه قصد داریم لیست کاملی از انوع مسابقات دانش آموزی نجوم را در اختیار شما قرار دهیم تا بتوانید بسته به خلاقیت و توانایی‌های خود در این مسابقات شرکت کنید.

مسابقات نجوم پژوهشسراها

هر ساله در جشنواره علمی پژوهشی پژوهش سراهای کشور مسابقه با موضوع نجوم برگزار می شود. مسابقات نجوم پژوهشسراها را احتمالا با نام مسابقات نجوم کشوری نیز بشناسید که مجریان این مسابقات پژوهشسراهای کل کشور هستند. این مسابقات در گرایش های مختلف برگزار میشوند که در ادامه گرایش‌ها و مقطع مجاز در سرکت در این گرایش‌‌ها را به طور خلاصه آورده ایم:

  • انجمن علمی- پژوهشی (دوره اول متوسطه به بالا)
  • ارائه محتوای نجومی (دوره دوم دبستان یعنی کلاس سوم دبستان به بالا)‌
  • مقاله پژوهشی نجومی (دوره اول متوسطه به بالا)
  • نجوم رصدی (دوره دوم متوسطه به بالا)
  • ساخت مدل و ابزارآلات نجومی (دوره دوم دبستان یعنی کلاس سوم دبستان به بالا)
  • کاوش فضایی (دوره دوم متوسطه به بالا)

مسابقه فرهیختگان جوان

مسابقات فرهیختگان جوان  هر ساله در هفته پژوهش و در دانشگاه علوم تحقیقات دانگاه آزاد برگزار میشود. این مسابقات در واقع توسط باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی اجرا میشود. دانش آموزان در کلیه مقاطع تحصیلی میتوانند در بیش از ۱۳۰ گرایش‌ علمی از جمله نجوم، اخترفیزیک و کیهان شناسی در مسابقات فرهیختگان جوان به رقاب تبا یکدیگر بپردازند. در ادامه محورهای اصلی برگزاری این مسابقات را به طور خلاصه بررسی خواهیم کرد:

  • غرفه های نمایشگاهی
  • سمینارهای علمی
  • مسبقات دانش آموزی
  • تولید محتوای دیجیتال
  • سخنرانی علمی
حضور نجوم آموزان زانکو در مسابقات فرهیختگان جوان
حضور نجوم آموزان زانکو در مسابقات فرهیختگان جوان

مسابقه جابرابن حیان

جشنواره جابربن حیان با نظارت و اجرای وزارت آموزش و پرورش کل کشور، ویژه دانش آموزان مقطع ابتدایی برگزار می گردد. این جشنواره درچهار سطح مدرسه، منطقه، استان و کشور، به منظور تقویت روحیه  پرسشگری و خلاقیت در پژوهشگری در دانش آموزان دوره ابتدایی برگزار می گردد. مسابقات سالانه جابرابن حیان نیز در گرایش‌های مختلف برگزار میشود که یکی از آن‌ها نجوم و ستاره شناسی است. دانش آموزان میتوانند در این مسابقات به صورت انفرادی و یا تیمی شرکت کنند.

المپیاد نجوم

المپیاد جهانی نجوم نیز مانند همه المپیادهای جهانی دیگر در ایران نیز بگزار میشود. برگزیدگان مرحله کشوری به مرحله دوم انتخابی و در نهایت به مرحله نهایی جهانی و کسب مدال‌های رنگین دست پیدا کنند.

ایران هرساله با دو تیم الف و ب در المپیاد جهانی نجوم شرکت میکند و از سال ۲۰۱۰همواره جزو ۳ تیم برتر در جهان بوده است. ثبت نام و شرکت در المپیاد جهانی نجوم شرایط خاصی دارد که لازم است حتما دانش آوزان از ابتدای مقطع متوسطه با آگاهی بر آن‌ها ر مسیر المپیاد قدم بردارند و برنامه ریزی دقیق داشته باشند.

دانش آموزان ایرانی، برندگان مدال طلای المپیاد جهانی نجوم ۲۰۲۳ - برزیل
دانش آموزان ایرانی، برندگان مدال طلای المپیاد جهانی نجوم ۲۰۲۳ - برزیل

کمپین جستجوی سیارکی یا IASC

این کمپین در واقع یک پروژه علوم شهروندی جهانی هست که از طرف IASC و زیر نظر ناسا، رصدخانه پان استارز و پروژه مساحی آسمان کاتالینا برگزار می شود. نمیتوان این کمپین را در دسته مسابقات قرار داد چرا که برنده و برگزیده‌ای در این شکل از کمپین‌های علوم شهروندی انتخاب نمیشود. اما حس و حال کشف یک سیارک و نام گزاری آن با هر نامی که دوست دارید، حتی اسم خودتان! جذابیت شرکت در کپین را درست شبیه به یک مسابقه میکند.
در این کمپین داده های واقعی رصدخانه ها در اختیارتان قرار میگیرد که چند روز فرصت دارید داده ها را بررسی کنید تا اگر سیارکی در عکس ها وجود دارد، آن را ثبت کرده و گزارش مشاهده سیارک جدید را ارسال کنید!

برای شرکت در این کمپین محدودیت سنی بالای ۱۴ سال وجود دارد پس اگر این شرایط را دارید برای کمپین بعدی اقدام کنید!

آنچه درباره مسابقات نجوم خواندیم

موسسه آموزشی زانکو به عنوان پیشتاز در آموزش علم نجوم با تمرکز بر آموزش دانش آموزی و شرکت در مسابقات از سالهای گذشته، دانش آموزان بسیاری را در سرتاسر کشور جهت شرکت در جشنواره‌ها و مسابقات معتبر نجومی کشور آمده و اعزام کرده است که همه ساله موفق به کسب رتبه‌های برتر شده‌اند. شرکت در مسابقات نجومی نیازمند دانش و مهارت‌های به خصوصی است که لازم است حتما پیش از شرکت در مسابقات به آن‌ها مسلط شده و با موفقیت مراحل مختلف مسابقات را تا دستیابی به جایگاه‌های نخست طی کنید. موسسه آموزشی زانکو با برگزاری کارگاه‌های آموزشی رایگان و یا با حداقل هزینه دانش آموزان عزیز و توانمند ایرانی را از تمام نقاط کشور آماده شرکت در مسابقات نجوم کشوری و المپیاد جهانی نجوم میکند. به امید موفقیت همه دانش آموزان ایرانی

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *